Öğretmenler ile Akademik Kariyer Söyleşisi

Öğretmenler ile Akademik Kariyer Söyleşisi

 

Öğretmen Gelişimi Eylem Planı çerçevesinde kariyer söyleşisi yapıldı.

25.04.2019 1396

Anadolu İmam Hatip Liseleri ve İmam Hatip Ortaokulları Öğretmen Gelişimi Eylem Planı çerçevesinde okulumuz İHL Meslek Dersleri Öğretmenleri Muhammed Erinç ile Ahmet Pişkin, öğretmenlerle kariyer söyleşisi yaptılar. Öğretmenler odasında, meslek ve akademik kariyer konusunda yapılan sunum sonrası öğretmenler ile bu konular üzerine söyleşi yapıldı.

İlk sunumu yapan İHL Meslek Dersleri Öğretmeni Muhammed Erinç, akademik kariyer yapmanın kolay olmasa da zor bir süreç de olmadığını hatırlatarak sözlerine başladı. Akademik heves ve normal seviyede çalışma azmi olan herkesin bu basamakları tırmanabileceğini ifade eden Erinç “Eğer öğrenmeye kendinizi kapatmışsanız bu süreç çok ağır ve zor işler. Hatta işkence haline döner. Gördüğüm temel problemlerden biri aslında akademik kariyer sürecini tam olarak bilmememiz, lisans/yüksek lisans seviyesinde üniversiteli arkadaşlar bile sürecin kendilerini nerelere götüreceği konusunda pek bilgi sahibi değiller” dedi.

Sunumda akademik kariyer aşamalarından da bahseden Erinç; “Akademik kariyer ile akademik unvanları karıştırmamak lazım. Akademik kariyerin unvan için yapılmamalı düşüncesindeyim” görüşlerine yer verdi. Kendisi de Kahramanmaraş Sütçü İmam Ü. İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans Mezunu olan Muhammed Hocamız’ın sunumundan diğer satır başları ise şöyle:

Akademik Kariyer Basamakları

İlk olarak akademisyen olmak için, lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansa başvurmak ve yüksek lisans eğitimini tamamlamak gerekiyor. Yüksek lisans başvurusu için ALES ve YDS sınavları girmeniz ve her üniversitenin belirlediği puanı almanız bekleniyor.

Yüksek Lisans eğitimi için, bir üniversiteye araştırma görevlisi olmak için başvurabilirsiniz. Ancak her yüksek lisans öğrencisinin araştırma görevlisi olamıyor. Araştırma görevlisi olmak için istenen şartları sağlamak gerekiyor.

Üniversitede akademik kariyere adım atmanın bir diğer yolu da öğretim görevlisi olmak. Öğretim görevlileri en çok meslek yüksekokullarında ders veriyor. Öğretim görevlisi olmak için ALES ve YDS´ye girmek yeterli oluyor ve yüksek lisans yapma zorunluluğu aranmıyor.

Akademik kariyer yapmak için yüksek lisans eğitiminden sonra doktora eğitimine devam etmek gerekiyor. Doktora başvurularıda  yüksek lisans başvuruları ile aynı şartları gerektiriyor.

Doktoranın ardından akademik kariyere doktor öğretim görevlisi olarak devam edebiliyorsunuz. Doktor öğretim görevlileri de üniversitelerde araştırma yapma, ders verme ve makale yayınlama çalışmalarını yürütüyor. Bu faaliyetler sonucu her akademisyen belli bir puan kazanıyor ve yeterli puana erişildiğinde doçent olmak için mülakata girebiliyorlar.

Son olarak araştırma, makale yayınlama ve ders verme çalışmalarıyla doçentlikte olduğu gibi gerekli puan toplandığında profesörlük için başvuru yapılabiliyor ve bu kısımda adaylara mülakat yapılmıyor.

PİŞKİN: YAŞAM İLKELERİMİZ KUR´AN´DAN OLMALI

Okulumuz Meslek Dersleri Öğretmeni ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Ü. İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans Öğrencisi Ahmet Pişkin de, yüksek lisansa başvuru yapmak ve araştırma görevlisi olmak için gerekli koşullar hakkında öğretmenleri bilgilendirdi. Kendi öğrencilik serüveninden verdiği örnekler ile akademik kariyer planı yaparken öğrencilerin dikkat etmeleri gereken noktaları samimi bir ortamda öğretmenlerle paylaştı.

Pişkin, sunumunda, akademisyenlerin temel sorumluluklarının neler olduğu hakkında bilgilendirme yaparak, öğretmenlere başarıya ulaşmaları için Kur’ani bir öğreti olan “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol” yaklaşımını bir yaşam ilkesi olarak benimsemeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

29-04-201929-04-201929-04-201929-04-201929-04-201929-04-201929-04-201929-04-2019

İLETİŞİM

Adres:
DEĞİRMENCİK MAH. HATAY BUL. HACI SANİ KONUKOĞLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ SİTESİ HACI SANİ KONUKOĞLU BLOK NO: 415/1 İÇ KAPI NO: 7 İSLAHİYE / GAZİANTEP


Telefon
(342) 869 5175


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın